Blog

Bámulatos Velence

2023.09.19 10:08
Bámulatos Velence

Az új HA-kollekció minden darabjában Velence városát idézi. Történelmi hagyományok, legendák, szerelem a művészet és divatvilág ölelésében.

Az új HA-kollekció minden darabjában Velence városát idézi. Történelmi hagyományok, legendák, szerelem a művészet és divatvilág ölelésében.

Szerelmetes Velence – Rózsák és gondolások az új HA-kollekció darabjain

Velence, a romantika és történelem városa, amelynek Petrarca szavai szerint „nincsen párja a földön„. A város a legfrissebb Hodlik Anna kollekciónak köszönhetően most új színben mutatkozik be előttünk. Ha még sohasem jártunk ebben a lenyűgöző városban, most teljes mértékig átérezhetjük, miért is rajong Velencéért annyi ember.


Velence a történelem és romantika ölelésében

Velence a tengerek ölelésében született, és talán éppen ezért olyan vonzó. A helyi látványosságok és a történelmi emlékek méltán teszik ezt az olasz várost a világ egyik legromantikusabb és legvarázslatosabb helyszínévé. A város kanyargó csatornáinak partjain fekvő épületek, a gondolák siklása és az utánozhatatlan olasz hangulat mind-mind szerelmes érzéseket ébresztenek bennünk. Velencében járva képtelenség szomorkodni, hiszen a napfény, a lágy dallamok, az emberek temperamentuma mindenkit magával ragadnak.
Hogyan lehet mégis ezt a varázst megfogni a divat világában? Tarts velünk és fedezd fel az új HA kollekciót!


A rózsaünnep legendája

Az új HA-kollekció egyik központi motívuma a rózsa, amely most nemcsak a táskákon, hanem a ruhákon, kesztyűkön is megjelenik teljesen új technológiával. Anna egyedi, hímzett, vibráló színű rózsamintái a Bocolo ünnep előtt tisztelegnek, amely egy szomorú olasz legendának állít emléket.

Történt egyszer, úgy kb. a 9. század környékén, hogy a varázslatos szépségű Maria, aki arisztokrata család gyermeke volt, beleszeretett egy szegény származású fiúba, Tancredibe. Ahhoz, hogy Maria apjának szigorú elveit megpuhítsák és az áhított házassághoz az engedélyét megkapják, Tancredi veszélyes vállalkozásra adta a fejét. Katonának állt, hogy Velence védelmében bizonyítsa rátermettségét, és abban a reményben hajózott ki Orlando, Rinaldo és más katonák társaságában, hogy hősként tér vissza, és feleségül veheti az ő Mariáját.

Tancredi dicső tetteinek híre hamar elterjed az egész világon, katonai tehetsége felolvasztani látszott az apai szigort. Maria boldogan készülődött szerelme visszatérésére, azonban az utolsó csaták egyikében Tancredi halálos sebet kapott. Kérésére barátja, Orlando vitt el egy szál fehér, de Tancredi vérével átitatott, így vörösre vált rózsát a lánynak.
A legenda szerint a lányt másnap, Szent Márk ünnepén, holtan találták, szívén a virággal.

Azóta a férfiak a szeretett nőknek rózsabimbót (bocolo), az életre és napfényre nyíló szerelem szimbólumát adják át ezen a napon.


Gondolák: A csatornák szerenádja

Anna rajong Velencéért, és ezt legújabb kollekciójával egy percig sem rejti véka alá. Tudható, hogy a gondolások hagyományosan fekete-fehér csíkos, hosszúujjú pólót viselnek, amelynek eredetére többféle magyarázat is létezik. Ezek a csíkok most a kollekcióban is központi szerepet kapnak.

A csíkos póló hagyományának eredete egészen a 19. századig vezethető vissza, a gondolások ugyanis ekkor kezdték el hordani ezt a ruhadarabot. Fontos szempont volt a praktikussága, ugyanakkor tükrözte a városi osztályrendszeren belüli hovatartozást is. A gondolázás hagyományosan ugyanis egy olyan szakma volt, amelyet főként alsóbb társadalmi rétegekben dolgozó emberek űztek, és a csíkos pólóval könnyen be lehetett őket azonosítani.


Csíkok az új HA-kollekcióban

Anna ehhez a kollekcióhoz fekete-fehér csíkos bőrt tervezett, de lila – fekete – ezüst, illetve kék csíkos bőröket is felhasznált. Újdonság, hogy idén szőrme is került a HA-táskákra, azokból is csíkos összeállítás, hogy kétség se férhessen Velencéhez fűződő érzelmeihez.
Az igazi különlegességet a csíkos alapra hímzett rózsák adják. Az így készült táskák viselőik minden figyelmet magukénak tudhatnak!


A csíkos póló az évek során a velencei kultúra és stílus szimbólumává vált, a mai elegáns és egyszerű kialakítás pedig egyediséget és stílust kölcsönöz a gondolásoknak, a város elsőszámú „képviselőinek”. Mára a gondolák világa egyértelműen turistalátványosság, a gondolások pedig a velencei turisztikai élet részévé váltak.

A velencei élet ritmusa és romantikája a csatornákon suhanó gondolákban kel minden egyes nap életre. Ezek a kézzel faragott, elegáns hajók olyanok, mint a város arcai, és minden egyes csatornáról és palotáról történetet mesélnek.


Precizitás mesterfokon

A gondolázás hagyományának kialakulása részben a velencei vízi közlekedési körülményekhez köthető, hiszen a város csatornái sokkal szélesebbek, ám sekélyebbek voltak, mint a tengerparti vizek. A gondola különleges tervezése azonban lehetővé tette, hogy a gondolások könnyedén manőverezzenek a szűk vízi utakon, és könnyen eljuttathassák az embereket egyik helyről a másikra.

A hajó egyedi kialakítása és elegáns megjelenése azonban több egyszerű „irányzatnál”. Mivel a gondolák a velencei társadalom szigorú osztályrendszerét és kulturális hagyományait is tükrözik, a hajók hosszú, keskeny teste, faragott díszítései és íves orra mind-mind művészi aprólékossággal van kidolgozva. Nem véletlen tehát, hogy az új kollekció mindenképp emléket akart állítani a velencei hagyományoknak, hiszen a HA-termékek ugyanilyen precizitással készülnek.

Az új HA kollekció a város stílusos és elegáns atmoszféráját jutattja el hozzánk, létrehozva egy különlegesen kreatív kapcsolatot a múlt és a jelen között. Ugyanezt az élményt hozza el az új HA Velence Bag is, melynek fő motívuma a város nevére utal és amely egyértelműen eleganciát és határozottságot ad a viselőjének.


Ám nem csak ezzel az egy újdonsággal találkozhatunk a Velence inspirálta kollekcióban! A városra jellemző egyedi és formabontó formák és megoldások a HA Bucket Bag megszületését ösztönözték! Ez a darab egy különleges steppelt technológiai megoldással éri el a kívánt, exkluzív hatást.


A kollekció főbb színei a fekete, arany, zöld, lila, piros és pink, ezeknek az árnylatoknak különböző egyvelegeivel találkozhatunk a táskákon. A termékek között két új öv fazon is helyet kapott, kedvezve a basic és az extravagáns darabokat kedvelőknek is.


A divat és művészet összetalálkozása

Velence városa gazdag kulturális és gazdasági múltja, valamint a tengeri kereskedelem virágzása hozzájárultak ahhoz, hogy a stílus központjává váljon. A régi időkben az itt élő nemesek és polgárok öltözetei különleges eleganciát és gazdagságot sugároztak, és ma sincs ez másként: az utcákon sétálva úgy érezhetjük, mintha egy divatbemutatón vennénk részt. Ebbe a hangulatba illeszkednek bele az  Orovica Fashion csodálatos új ruhadarbjai, amelyeknek tökéletes kiegészítői a HA termékek.

Velence a középkori időkben és a reneszánsz korban is fontos kereskedelmi és gazdasági központ volt, amely szoros kapcsolatban állt a Kelettel és más európai városokkal. Ennek következtében a város nem csak kulturális befolyásokkal, hanem más nemzetek divatjaival is találkozott.


Velencei karnevál

A velencei karneválok méltán híresek, a színes és elegáns maszkok és az extravagáns ruhák az évszázadok során a városi kultúra és divat részévé váltak. A karnevál eredete egészen a középkorig vezethető vissza és kezdetben azért rendezték, hogy az egyszerű polgárok és az arisztokrácia egy rövid időre legalább eltüntethesse az osztályok közötti határokat, és mindannyian együtt örülhessenek és mulathassanak.

Az álarcok és jelmezek által biztosított névtelenség révén minden társadalmi különbség kiegyenlítődött, és még a hatóságok és az arisztokrácia nyilvános kigúnyolása is engedélyezett volt. A karnevált a Velencei Köztársaságban elkerülhetetlenül kialakult feszültségek és rosszindulat provizórikus levezetésének tekintették, amely akkoriban nagyon szigorú korlátokat szabott polgárai számára olyan kérdésekben, mint a közerkölcs és a közrend.


Az idők során a Velencei Karnevál olyan eseménnyé vált, amelyen a városi lakosok és az ide látogatók egyaránt részt vehetnek. A jelmezes felvonulások, bálok és kulturális események az elegancia és a kreativitás megtestesítői lettek, amelyekben a résztvevők megidézhetik a múlt aranykoraiban rejlő varázslatos atmoszférát.

A maszkok és jelmezek hagyománya továbbra is erősen jelen van, és a karnevál a világ minden tájáról érkező látogatók számára alkalmat ad arra, hogy egy pillanatra belekóstoljanak Velence tündöklő és titokzatos világába.


Miben rejlik az új kollekció sikere? – Tervezői összefogás

Anna nem kevesebbre vállalkozott, mint alkotótársaival együtt ennek a gazdag történelmi és kulturális háttérrel rendelkező városnak az átadására az új kollekcióján keresztül.

A tökéletes összhatásért különleges kollaborációk is születtek:  

Virág Anna hajpántjai és kalapjai a ruhák mintáit viselik magukon, a SokÁ márka pedig a nyomott HA-ruhaminták alapján és az arany bőranyag ihletéséből rózsaékszerekkel teszi fel az I-re a pontot. Ugyanezeket a mintákat hímezte fel bőrkesztyűire a Karma Pécsi Kesztyűis, az Orovica Fashionnek köszönhetően pedig nemcsak a ruhákon, hanem a táskák belsejében is visszaköszönnek ezek az elragadó motívumok.

A Tia Design csíkos nyakékekkel gazdagítja a kollekciót, míg az MJ Glass design üvegékszerekkel készült, hiszen hogyan tiszteleghetne a márka leginkább Velence művészete előtt, ha nem üvegékszerekkel? 


A modernitás és hagyomány találkozása

A Hodlik Anna kollekció tehát Velence örökségét ünnepli, mostani kollaborációi és együttműködései a város művészi szellemét hozzák el, míg a rózsák és csíkos minták a romantikus múltat idézik. A modern stílus és a történelmi elegancia találkozása az új kollekció összes darabjában megjelenik, létrehozva egy varázslatot, amely méltó Velence különleges stílusához.

Az új HA-darabok olyan életérzést fejeznek ki, ahol nincs helye a szomorúságnak, a mélabúnak. A kollekció nem csupán egy divattermékekből álló sorozat, hanem olyan történet, amelyben a város romantikája és stílusa egyesül az alkotás örömével. Ahogyan az olvasó elmerül ebben a mesés világban, úgy találkozik a velencei szépség és a Hodlik Anna egyedi tervezéseiben megjelenő varázslat is egymással.